Premierul Theresa May a anunțat că va demisiona în 7 iunie. May a făcut acest anunț în fața reședinței oficiale a premierului, 10 Downing Street, vizibil emoționată, pe punctul de a izbucni în plâns. Decizia era așteptată de mai multă vreme în contextul în care premierul britanic nu a reușit să obțină aprobarea Parlamentului de la Londra asupra acordului Brexit negociat de aceasta cu liderii de la Bruxelles. De altfel, eșecul ei a dus la amânarea Brexit-ului până la 31 octombrie, deși evenimentul ar fi trebuit să se producă încă din martie.
UPDATE 14.16: Rezultatul competiției interne pentru preluarea conducerii partidului conservator și înlocuirea Theresei May în funcția de prim ministru este așteptat să fie anunțat înainte ca parlamentul să intre în vacanța de vară, respectiv sfârșitul lunii iulie. Unul dintre favoriții cursei este fostul secretar de stat pentru afaceri externe și primar al Londrei, Boris Johnson.
UPDATE 13.37: Nigel Farage spune că partidul conservator trebuie să învețe lecția după eșecul gestionării Brexit sau riscă să dispară de pe scena politică.
“Este dificil să nu o compătimești pe doamna May, însă, din punct de vedere politic a evaluat greșit starea țării și a propriului partid. Doi lideri ai conservatorilor cu instincte pro-europene au fost nevoiți să plece. Fie partidul învață lecția, fie o să moară”, a reacționat liderul Brexit, Nigel Farage.
Citește și: Toate cele opt „alternative” la Brexit au fost respinse în Camera Comunelor
UPDATE 13: 21: Demisia lui May nu schimbă cu nimic poziția Comisiei Europene în privința Brexit-ului, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Reuters. Comisia Europeană se așteaptă în continuare ca Brexitul să aibă loc până la dat de 31 octombrie.
President @JunckerEU followed PM Theresa May's announcement this morning –without personal joy. He will respect and establish working relations with any new Prime Minister, whomever they may be – without stopping his conversations with Theresa May. pic.twitter.com/RrPTEDgKHv
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) May 24, 2019
Președintelui Comisiei Europene Jean Claude Juncker i-a făcut plăcere să lucreze cu Theresa May, adăugând că este o ”femeie curajoasă pe care o respectă mult”, a mai transmis purtătorul său de cuvânt, într-o primă reacție la demisia anunțată de premierul britanic.
UPDATE 13.13: Liderul opoziției, laburistul Jeremy Corbyn, a precizat, vineri, că May a luat decizia corectă demisionând și a adăugat că oricine va prelua conducerea conservatorilor trebuie să declanșeze alegeri anticipate.
”A acceptat în sfârșit ceea ce o țară întreagă știe de luni de zile: nu poate guverna, nici ea, nici partidul ei divizat și aflat în proces de dezintegrare„, a comentat Corbyn. ”Oricine va deveni lider al conservatorilor trebuie să lase poporul să decidă viitorul țării, în cadrul unor alegeri generale imediate”.
Theresa May a spus că a încercat tot posibilul să îi convingă pe parlamentari să aprobe acordul Brexit.
Citește și: Brexit: May va cere amânarea ieşirii din UE, dar nu e clar pentru cât timp
“Am făcut tot ce am putut să conving deputații să sprijine acordul… din păcate nu am reușit să fac asta. Îmi este clar acum că este în interesul Marii Britanii ca un nou prim-ministru să coordoneze aceste eforturi. Anunţ astăzi că voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie. Am stabilit cu preşedintele consiliului de conducere al partidului ca procedura pentru desemnarea noului lider al formaţiunii să înceapă săptămâna următoare”, a declarat May.
Ea a mai spus că a căutat compromisul, care nu este un ”cuvânt murdar” și finalizarea procesului început de David Cameron. May a trecut în revistă principalele momente de la referendumul pentru ieșirea din UE, din 2016.
Ea a transmis un mesaj de unitate. ”Suntem împreună și împreună aveam un viitor bun. Sunt atâtea de care putem fi mândri și avem motive să fim optimiști” a spus May.
Vizibil emoționată, pe punctul de a izbucni în plâns, Theresa May și-a încheiat discursul spunând că este onorată să fi fost premierul Marii Britanii. ”A fost onoarea vieții mele să fiu a doua femeie prim ministru a țării, dar cu siguranță nu ultima. Sunt profund recunoscătoare pentru onoarea de a fi servit țara pe care o iubesc”.
Premierul britanic va rămâne în funcție până pe 7 iunie, urmând să deconteze și eșecul conservatorilor în alegerile pentru Parlamentul European, care au avut loc joi în Regatul Unit. Deși nu au existat exit-poll-uri, potrivit unor surse din media laburiștii s-ar fi plasat pe primul loc, iar pe locul doi ar fi partidul lui Nigel Farage, Brexit, în timp ce conservatorii lui May s-au prăbușit din cauza modului în care au gestionat întregul proces al ieșirii din Uniunea Europeană.
De asemenea, May rămâne în Downing Street pentru a-l primi și pe președintele american Donald Trump care va face o vizită în Marea Britanie pe 3 iunie.
Comitetul 1922 va deschide competiția pentru conducere începând cu 7 iunie, însă procesul ar putea dura mai multe săptămâni. Boris Johnson pare a fi favoritul pentru preluarea postului.