Ultimele pregătiri pentru Summitul de la Sibiu

46
Sursa foto: EurActiv România

Până la reuniunea informală a liderilor europeni de joi, autoritățile din Sibiu pun la punct ultimele detalii pentru buna desfășurare a Summitului.

Din noaptea de 5 spre 6 mai au început lucrările de amenajare a culoarului de deplasare între Aeroportul Internațional Sibiu și Piața Unirii a delegațiilor participante la Summit-ul din 9 mai.

Primăria Sibiului informează că lucrările se vor desfășura pe cât posibil pe timpul nopții, pentru a nu afecta circulația în timpul zilei. Acest culoar este amenajat prin delimitarea a două benzi de circulație din cele patru disponibile cu ajutorul unor parapeți din material plastic. Până joi, șoferii vor putea utiliza toate cele patru benzi, inclusiv acest culoar, restricțiile de circulație urmând să se instituie pe 9 mai, între orele 6:00 și 20:00.

[envira-gallery id=”622″]

De luni, de la ora 17:00, au început să fie instalate gradual dispozitivele MApN, MAI, SRI, STS, SIE şi SPP, care vor asigura securitatea şefilor de stat şi de guvern prezenți la Summit.

Citește și: Iohannis, în inspecție la Sibiu cu două zile înaintea Summit-ului liderilor europeni: Orașul arată foarte bine

În ziua Summitului, cetăţenii vor avea acces pietonal parţial în în Piaţa Mare, după ce vor fi verificaţi în filtrele de securitate amplasate în zonă.

În perioada 4 mai – 9 mai, Primăria Sibiu și Poliția Locală organizează un call center non-stop, cu tarif normal, la numărul 0269/208.978. Acesta va funcționa non-stop pentru sibienii care doresc să obțină informații, în timp real, cu privire la închiderile și restricțiile în trafic și parcare din perioada Summitului.

Toate grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiul Sibiu vor fi închise de luni până vineri, urmând ca orele să fie recuperate. Într-unul din liceele din Sibiu va fi amenajat un spital de campanie al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar clădirile a alte patru licee vor fi folosite pentru Summit. Activități din cadrul reuniunii vor avea loc și la Universitatea “Lucian Blaga”, astfel că studenții au o vacanţă prelungită cu o săptămână, ca urmare a măsurilor de securitate.

Fațadele mai multor clădiri, publice sau private, din zona centrală a orașului au fost renovate sau zugrăvite.

În cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul Local a decis luni interzicerea mitingurilor şi a comercializării de băuturi alcoolice în zona centrală: Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet şi bulevardul Nicolae Bălcescu. Greenpeace România, Platforma Unionistă “Acţiunea 2012” şi Asociația “Evoluţie în instituţie” au primit autorizaţie de protest de Ziua Europei, dar la ceva distanță de locul în care va avea loc reuniunea liderilor europeni.

Asociația ”Evoluție în instituție” a acuzat faptul că drepturile cetățenilor au fost ”călcate în picioare” de autoritățile din Sibiu.

Cristian Mihai Dide s-a prezentat pe 3 mai, la Sibiu, în comisia de avizare a adunărilor publice deși, din punct de vedere legal, nu există această prevedere. Singura obligație din legea 60/1991 a celui care organizează o adunare publică este notificarea acesteia. Un apect important este acela al lipsei de legalitate a comisiei de avizare, aceasta încălcând prevederile articolelor 8 și 11 din legea adunărilor publice (60/1991). Acestea prevăd faptul că se pot schimba elemente doar cu acordul organizatorului, iar în cazul unei interziceri pentru motive întemeiate, se va trimite documentul în scris, în termen de 48 de ore de la primirea notificării.Președintele Asociației noastre nu a acceptat locația propusă de reprezentanții Primăriei Sibiu și i-a informat că adunarea publică va avea loc conform declarației prealabile, în Piața Mare din Sibiu”, se arată într-un comunicat.