Rusia bagă bățul prin gard: oferta pentru a desprinde Europa de SUA

24

Rusia simte momentul și plusează în momente cheie: după ce Angela Merkel a apărat relațiile cu Rusia și i-a considerat pe ruși drept un „partener” ministrul rus de externe a avut o declarație categorică.

Uniunea Europeană nu reuşeşte să ofere prosperitate şi securitate pentru ţările membre deoarece îşi consumă energia în disputa cu Rusia, pentru a satisface Statele Unite”, a spus Serghei Lavrov, ministrul de externe rus.  Asta după ce cancelarul german Angela Merkel spunea: „Dacă în timpul Războiului Rece am importat mari cantităţi de gaz rusesc, nu înţeleg de ce vremurile ar trebuie să mult mai grele astăzi, aşa încât putem spune: Rusia rămâne un partener”.

Nu a fost construită o Europa unificată. Problemele de zi cu zi, de la eradicarea terorismului până la creşterea economică, nu au primit rezolvări adecvate”, a declarat Lavrov.

Citește și: Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Ministrul rus de Externe a acuzat Uniunea Europeană că „urmează conducerea Statelor Unite” şi a pledat pentru „o reconstrucţie majoră” a Blocului comunitar şi a acţiunilor sale la nivel mondial. „În timp ce europenii s-au lăsat atraşi în disputa inutilă cu Rusia, se pierd miliarde de dolari din cauza sancţiunilor şi lumea se află în continuă schimbare”, a adăugat Lavrov, făcând referire la sancţiunile impuse împotriva Moscovei, pentru anexarea Crimeei în 2014.

Lavrov consideră că Uniunea Europeană a pierdut monopolul pe agenda de integrare regională şi că balanţa puterii în regiune se schimbă, mai ales din cauza creşterii statelor din zona Pacifică. De asemenea, ministrul rus de Externe a insistat că Rusia nu doreşte să submineze Uniunea Europeană.