Gabriela Firea vrea să-l facă pe Mugur Isărescu cetățean de onoare al Capitalei

66

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei ar putea fi decernat guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, dacă este aprobat proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 17 septembrie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Referatul de aprobare, semnat de primarul general Gabriela Firea, arată că Isărescu, pe lângă guvernator al Băncii Naționale, preşedinte al Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române.

În anul 2000, îndeplinind pentru un an mandatul de prim-ministru, a negociat cu Comisia Europeană şi a obţinut decizia de aderare a României la UE la 1 ianuarie 2007. În acest scop, a organizat şi a condus realizarea strategiei de dezvoltare a României pe termen mediu (…). Reîntors la Banca Naţională, în funcţia de guvernator, a promovat o politică monetar-valutară în sprijinul dezvoltării durabile a ţării şi a asigurat liberalizarea contului de capital la 1 septembrie 2006, decizie ce a însemnat practic trecerea la convertibilitatea deplină a monedei naţionale”, se arată în document.

Citește și: Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie pentru a nu fi expulzaţi din ţară după Brexit

Municipalitatea invocă și faptul că Isărescu a sprijinit acţiunile de consolidare şi restaurare ale Palatului BNR, precum şi restaurarea Palatului Chrissoveloni.

Mugur Isărescu este doctor Honoris Causa al unor universităţi din Craiova, Piteşti, Bacău şi Cluj-Napoca, precum şi cetăţean de onoare al municipiului Sibiu. Deţine de asemenea ordinul Meritul Industrial şi Comercial în grad de Mare Ofiţer şi Steaua României în grad de Colan.

Gabriela Firea a lucrat în subordinea lui Mugur Isărescu atunci când a ocupat funcția de purtător de cuvânt în guvernul condus de actualul guvernator al BNR.