Eurobarometru: încrederea românilor în UE este pe muchie de cuțit

22
Foto: European Parliament

Locurile pierdute de PPE si S&D sunt câstigate de liberali si de extreme

Peste jumătate din românii întrebați spun că au încredere în UE, iar 48% spun ca n-au încredere în instituțiile europene. Alegerile europene se apropie și un sondaj de opinie în premieră arată că centru dreapta europeană rămâne pe primul loc . Liberalii ( cu En Marche!) urcă pe locul trei.

In Lituania se înregistrează procentul cel mai ridicat de încrede în instituțiile europene ( 65%) iar cel mai scăzut apare în Grecia (26%).

România se situează undeva la mijloc cu 51% dintre cei întrebați care spun că-și păstrează încrederea. Interesant este cazul Ungariei unde de ani de zile Viktor Orban se bate cu Bruxelles în vorbe și în fapte, dar unde 48% din unguri cred în instituțiile europene.

Procentul de încredere este de 47% în Polonia, singura țară UE care riscă să-și piardă prerogativele europene prin sancțiunea articolului 7 al Tratatului UE.

Această imagine, dată publicității acum,  este cea din noiembrie 2018, aproape neschimbată față de martie 2018, cu excepția faptului că între timp încrederea în UE a crescut în Suedia și a scăzut dramatic în Slovenia.

Românii, în proporție de 51%, cred că vocea lor contează în UE. Este o percepție întâlnită și în alte țări est europene în proporție similară. Iar cei mai convinși de importanța lor sunt danezi și din nou, cel mai puțin siguri pe ei sunt grecii.

Iar pentru prima dată, Parlamentul European publică sondaje privind intenția de vot a europenilor la alegerile din mai care vor lansa cea de-a noua legislatură europeană.

Citește și: Bombă în PSD. S-a aflat numele PRIMULUI CANDIDAT la alegeri

Cum era de așteptat, dreapta creștin democrată (PPE) își păstrează primul loc, dar mișcarea En Marche a lui Emmanuel Macron ar putea zdruncina cunoscutul tandem: PPE pe primul loc, S&D (social democrații) pe al doilea.

En Marche caută aliați în ALDE (liberalii europeni), aflat pentru moment pe locul trei și caută coaliții uneori surprinzătoare (cu Dacian Cioloș în România). En Marche ar putea modifica tradiționalul echilibru european de forțe politice.

Emmanuel Macron și Guy Verhofstadt , prin discuțiile avute pe care s-au îngrijit să le facă publice, au reușit să aducă în sondaje grupul ALDE pe tradiționalul loc trei, după ce în 2014 căzuse pe locul 4.

Liberalii sunt însă complet inexistenți în majoritatea tarilor estice unde PPE și S&D câștigă câteva locuri.

Extrema dreaptă și cea stângă rămân la valorile cunoscute, cu o urcare importantă a naționalismului în Belgia unde N-VA este creditat cu 28.8% din voturi în regiunea flamandă. Dreapta conservatoare este creditată cu cele mai multe intenții de vot în Polonia.

In România, PSD (26.5%) și PNL (23.0%) se află pe primele două poziții ca intenție de vot, urmate de Pro România, USR, ALDE și Plus.

Sondajul acesta va fi reactualizat odată la două săptămâni pâna la sfârșitul lunii aprilie. Alegerile europene au loc în data de 26 mai.