DOC // Năstase acuză că e ținta fake-news-urilor

29

Candidatul DA la funcţia de primar al Capitalei, Andrei Năstase, susține că știrile despre casele și terenurile pe care le deține sunt false. Cu toate acestea, în declarația de avere pe care o semna la 9 septembrie 2016, politicianul declara 11 terenuri (extravilan și intravilan), 9 case și o construcție de 156 metri pătrați.

În cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele PPDA, Dinu Plângău, a declarat că presa a spus minciuni despre candidatul Andrei Năstase și a manipulat opinia publică atunci când a scris că ar deține 11 case, automobile de lux și mai multe terenuri agricole: „Autorii falsurilor recurg la neadevăruri absurde precum că Andrei Năstase ar deține o avere fabuloasă, cu zeci de case și terenuri agricole”.

Platforma DA reiterează că atât instituția care reglementează domeniul audiovizualului, instituțiile controlate de Plahotniuc încalcă flagrant legislația în vigoare și slujesc scopurilor meschine ale acestuia de a se menține la putere prin linșaj mediatic asupra celui mai puternic oponent al său”, a declarat Plângău.

Năstase a menționat că la întâlnirile sale cu alegătorii pe nimeni nu îl interesează ce avere are, ci doar lucrurile care trebuie schimbate în Capitală și problemele cu care se confruntă chișinăuenii.

Vă invit pe voi reprezentanții presei să mergeți la o întâlnire de-a mea cu alegătorii și o să vedeți că pe nimeni nu interesează mașinuța mea sau în ce cuptor coace mama pâine, în cel de afară sau în cel din casă … În una din casele de lux”, a ironizat Năstase.

Când a candidat, în toamna anului 2016, la șefia R. Moldova, Andrei Năstase a arătat că este proprietarul a nouă case și al unei construcții.

Potrivit declarației sale de avere depusă atunci la CEC, unele case sunt cu suprafețe mai puțin generoase: de 76,8 metri pătrați, 64,1 m.p., 41,2 m.p., 31,1 m.p., 30,6 m.p., 26,8 m.p., 20 m.p., 13 m.p.

Cea mai mare casă, a noua, este de 159,5 metri pătrați și Năstase a mai indicat o „construcție” de 156,1 metri pătrați, dar și zece terenuri extravilane.

Anterior, o parte din presă a scris că, de fapt, numai trei dintre acestea ar fi case, restul fiind construcții accesorii.

Cel mai mare dintre imobile este situat în suburbia Codru a municipiului Chișinău, construcția căruia a terminat-o în anul 2017, iar experții imobiliari l-au evaluat la șapte milioane de lei.

Potrivit ZdG, această casă este înregistrată pe numele mamei politicianului, Anna, pensionară care locuieşte, de fapt, în satul Mândreşti, Teleneşti, într-un imobil pe care i l-a donat, în 2010, candidatului la funcţia de primar.

În aceeași declarație de avere, Năstase menționează că nu câștigase în 2015 niciun leu din salariu, dar a pus în buzunar peste 160 500 de euro „din alte surse”. Totodată, Năstase câștigase 2 514 euro și peste 30 de mii de lei, dobândă de la banii care îi ținea în bănci.

Vedeți mai jos Declarația de avere a candidatul Andrei Năstase pentru anii 2014 – 2015 completată pe 12 septembrie 2016.

andrei-nastase