Cum votezi în România

27

În România, alegerile europene au loc la data de 26 mai 2019. Cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota. Votul din străinătate este posibil dacă se îndeplinesc anumite condiții.

Când au loc alegerile europene?

În România, alegerile europene au loc duminică, 26 mai 2019. Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală.


Unde pot vota?

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.


Care este vârsta de la care se poate vota?

În România, cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota.


Câți membrii din România sunt aleși pentru Parlamentul European?

Alegătorii vor alege 32 de membri dacă Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană.
Alegătorii vor alege 33 de membri dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.


Care este termenul limită pentru înregistrarea pe listele de alegători?

Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro


Unde mă înregistrez pe listele de alegători?

Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro.


De ce documente am nevoie pentru a putea vota?

Aveți nevoie de carte de identitate valabilă sau pașaport.


Pot vota din alt stat membru sau dintr-o țară din afara Uniunii Europene?

Da, votul din străinătate este posibil la secțiile de votare organizate de către reprezentanțele guvernamentale. Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm consultați pagina Ministerului Afacerilor Externe.


Pot vota în România dacă sunt cetățean al altui stat membru?

Da, acest lucru este posibil, dar trebuie să vă înregistrați pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință, până la 28 martie 2019 cel târziu.

Puteți vota la secția de care aparțineți în funcție de locul de domiciliu. Totuși, aveți voie să votați la altă secție, dar numai dacă biroul electoral județean sau biroul electoral de sector (în cazul Bucureștiului) confirmă că ați fost inclus pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare.


Pot vota prin corespondență?

Nu, votul prin corespondență nu este posibil în România.


Pot vota online?

Nu, votul online nu este posibil în România.


Pot vota prin împuternicire?

Nu, votul prin împuternicire nu este posibil în România.


Care sunt circumscripțiile electorale?

Întreg teritoriul României constituie o singură circumscripție electorală, ceea ce înseamnă că alegătorii aleg dintre aceleași liste de candidați.

Care este pragul pe care partidele politice trebuie să-l atungă pentru a fi alese în Parlamentul European?

Partidele politice trebuie să obțină cel puțin 5% din voturi pentru a fi alese în Parlamentul European.


Cum vor fi aleși membrii Parlamentului European în România?

Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.

România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă.


Cine sunt candidații? Pentru ce partide politice pot vota?

Partidele politice ori candidații independenți care vor să candideze la alegerile pentru Parlamentul European trebuie să se înregistreze la autoritatea națională electorală cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor. Lista completă a candidaților este disponibilă pe pagina Biroului Electoral Central.