Alegeri europarlamentare în 2019. Începe campania electorală

49

Pe 27 aprilie, de la ora 0.00, va începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2019 și se va încheia în ziua de 25 mai, la ora 7.00

Ați văzut afișe electorale pe toate gardurile și contre între partide. De fapt, abia pe 27 aprilie, la ora 0.00, va începe campania electorală pentru alegerile europarlamentarilor.

Pe 27 aprilie, de la ora 0.00, va începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2019 și se va încheia în ziua de 25 mai, la ora 7.00. Noi vom merge la vot pe 26 mai, ca majoritatea țărilor UE. Va fi ”bătaie” pe cele 32 de locuri în Parlamentul European.

Citește și: Alegeri europarlamentare 2019: A fost lansat clipul de campanie

Peste 350 de milioane de adulţi din cele 27 de state ale UE au drept de vot, cei mai mulţi urmând să voteze duminică, 26 mai 2019, inclusiv în România, iar altele au stabilit o dată în perioada 23 – 25 mai. Scrutinul pentru noul Parlament European este pus în dificultate după ce Marea Britanie a decis să părăsească UE, dar nu a stabilit data.

Pe cine votăm pe 26 mai

Biroul Electoral Central (BEC) a admis candidatura independentă a Gregorianei Tudoran, reprezentant al Asociaţiei „Împreună pentru A8”, care militează pentru construcţia autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. De asemenea, au fost admise listele de candidaturi depuse de PSD, Alianţa 2020 USR-PLUS, ALDE, UNPR, Pro România, PNL, UDMR, PMP şi PRU.

În şedinţa de sâmbătă, 5 aprilie, BEC a admis candidaturile independente ale lui George Nicolae Simion şi Peter Costea. De asemenea, au fost admise listele de candidaturi depuse de Partidul Social Democrat Independent, Blocul Unităţii Naţionale şi Partidul Socialist Român şi parte a candidaturilor depuse de Partidul PRO DEMO.

BEC a respins candidatura independentă a Anei Daniela Dobre şi pe cea a lui Octavian Iulian Tiron, precum şi listele depuse  de Partidul Naţiunea Română, Partidul Oamenilor Liberi şi DEMOS.

Alegeri europarlamentare în 2019

  • Printr-un sistem de reprezentare proporţională vor fi aleşi cei 705 eurodeputaţi, care-şi împart activitatea între Bruxelles şi Strasbourg. Începând cu micuţa Malta, cu 6 mandate europarlamentare, şi până la Germania, cu 96 de mandate, eurodeputaţii vor avea ca misiune timp de cinci ani să examineze legislaţia propusă de Comisia Europeană, care de asemenea trebuie aprobată de guvernele naţionale reunite în Consiliul UE.
  • Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE.
  • Înainte de Brexit, România avea repartizate 31 de locuri în PE, iar după ieșirea Marii Britanii din UE va mai primi unul în plus.  Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.
  • Europarlamentarii, inclusiv cei români, au trei puteri importante: legislativă (directive, ordonanțe, decizii), bugetară și control democratic. Europarlamentarii români vor face parte din comisii de specialitate, cum ar fi agricultura, sănătatea, dezvoltare, mediu, ocuparea forței de muncă, industrie, libertăți civile, cultură și educație și altele.